Ambitie innovatiewerkplaats Garage2020: Jeugdhulp ‘overbodig’ maken met e-health
© VWS

Jeugdhulp ‘overbodig’ maken met e-health?

“De jeugdhulp overbodig maken met behulp van e-health en andere technologie.” Dat is de torenhoge ambitie van innovatiewerkplaats Garage2020. Rianne Twijnstra en Karin van der Sluis van de afdeling Jeugd van VWS gingen er kijken.

Rianne (27, rechts op de foto) heeft orthopedagogiek en gedragswetenschappen gestudeerd en Karin (26) studeerde sociologie en forensische orthopedagogiek. Door die achtergrond en vanuit hun huidige beleidswerk bij de directie Jeugd zijn ze natuurlijk heel nieuwsgierig wat ze te zien krijgen bij Garage2020 in Amsterdam. Met de overvolle ochtendtrein naar Amsterdam-Zuid, stukje Metro en dan vijf minuten lopen. Het verzamelgebouw Pand Zuid waar Garage2020 onderdak heeft, ligt pal naast een pand dat in vroeger tijden het Burgerweeshuis was. Dat was ook jeugdhulp.

De beide VWS’ers worden warm ontvangen door Xiomara en Laura. “We zijn blij dat jullie ministerie interesse toont”, zegt Laura. “Jullie zijn tenslotte een van onze grote stakeholders.” Zij vertelt dat Garage 2020 een onderdeel is van jeugdhulpkoepel Spirit! “En waarom heten jullie Garage2020?”, wil Rianne weten. Garage omdat er wordt gesleuteld aan nieuwe oplossingen. En in het jaar 2020 is het vijfhonderd jaar geleden is dat de jeugdhulpverlening in Amsterdam begon. Met een weeshuis.

Het doel van de innovatiewerkplaats

Xiomara heeft een pedagogische achtergrond en is nu lid van het kernteam van Garage2020 in Amsterdam. Laura komt uit ‘de commercie’ en doet de marketing en de business creatie van Garage2020. Zij is zo super enthousiast dat de VWS’ers al antwoord op hun vragen krijgen voordat ze die hebben gesteld. Maar wat is dat groene beest op tafel? Dat wil Laura zo uitleggen. Maar eerst even het doel van de innovatiewerkplaats.

Garage2020 haalt experts uit verschillende werelden bij elkaar, waaronder zorgprofessionals, data-scientists en design-thinkers. Met behulp van e-health en andere technologie ontwerpen zij alternatieven voor de huidige jeugdhulpverlening. “We willen daarmee de jeugdhulp overbodig maken”, vertelt Laura. Huh…? “Nou, in elk geval de jeugdhulpverleners en jongeren tools geven die meer bij de belevingswereld van de jeugd passen.”

Een paar e-health tools uitgelegd

De VWS’ers willen natuurlijk wel een paar van die tools zien. Dat kan. Het project Yuno – afgeleid van ‘you know’ – gebruikt een biofeedback-apparaatje: Spire. Het helpt begeleiders in de vaak heftige sfeer in de jeugdzorg-plus, zich beter bewust te worden van stress en spanning. Door met een app bepaalde stresspatronen of -momenten te registreren, leer je de spanning beter te reguleren.

Robotica nu ook voor de jeugdhulp!

En nu die krokodil. Of is het een alligator? In elk geval een robot – hij heet Pleo – die laat zien en horen dat hij heel veel verzorging en aandacht nodig heeft. Kinderen die dat zelf nooit kregen, kunnen daarmee leren zorgen en liefhebben. En Pleo laat merken dat hij het waardeert!  Robotica – vaak al gebruikt in de ouderenzorg en de GGZ – nu ook voor de jeugdhulp!

De Virtual Reality-bril

Bekend uit de wereld van de games, maar nu gebruikt door jongeren in de gesloten jeugdzorg. Het project heet Street Temptations! Als dat geen eigentijdse naam is! Nee, Rianne en Karin hebben nog nooit zo’n bril op gehad. “Het is niet eng”, belooft Xiomara, “maar wel realistisch.” Karin wil wel als eerste.

Karin ziet een groepje jongens dat rondhangt bij een donker viaduct in het Flevopark, een plek die veel jongeren wel kennen. Zij hoort en ziet hoe één van hen door de anderen wordt uitgedaagd om een voorbijganger in elkaar te slaan. Hij twijfelt… wil het misschien niet… maar hij doet het! Daarna volgen heftige scènes van zinloos geweld. “Het is bizar echt!”, roept Karin als ze de bril weer af heeft.

Ook Rianne waagt zich op straat en ziet het Echte Leven van sommige jongeren. De scene gaat over groepsdruk, over het maken van keuzes, loyaal zijn of… . Laura ligt toe: ‘Zo’n VR-scene is heel herkenbaar en niet oordelend. Daardoor kom je met jongeren veel eerder in gesprek over hun eigen keuzes.’

De ontmoeting is te einde. Anderhalf uur in Garage2020 is zo voorbij. Laura en Xiomara willen nog wel meer projecten laten zien. Kom dinsdag 23 januari naar Pakhuis de Zwijger, luidt hun uitnodiging. “Dan kun je iedereen van Garage2020 ontmoeten en veel projecten live zien.”

Tekst: Dick Duynhoven

Foto: Kick Smeets