Hand op buik, vragen over kinkhoest bij zwangere vrouwen
© VWS

5 vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

De afgelopen tijd kregen we veel vragen over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad heeft hier namelijk een advies over uitgebracht. Wat is op dit moment de stand van zaken?

1. Wat is het advies van de Gezondheidsraad precies?

Het advies van de gezondheidsraad luidt als volgt: Bij het huidige inentingsbeleid, met de eerste prik rond de leeftijd van twee maanden, blijven de allerjongsten onbeschermd tegen kinkhoest. Tegelijkertijd zijn zij het meest kwetsbaar voor de ziekte en kunnen zij er zelfs aan sterven. De Gezondheidsraad vindt dat effectieve en veilige aanvullende bescherming kan komen van antistoffen via de moeder. Dat kan door haar in het derde trimester van de zwangerschap vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.

2. Wat doet VWS met dit advies?

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden, mits dit uitvoerbaar en betaalbaar is. Voor de zomer neemt de staatssecretaris hierover een definitief besluit.

3. Kunnen zwangere vrouwen zich nu ook al laten vaccineren?

Ja, dat kan. Zwangere vrouwen kunnen zich nu al laten vaccineren tegen kinkhoest, voor eigen rekening, via de huisarts of GGD. Het RIVM heeft aangegeven dat het vaccin momenteel in voldoende mate beschikbaar is. De kosten van het vaccin zijn zo’n 25 euro, hier komen nog wat kosten voor afleveren via de apotheek en eventueel toediening bovenop.

4. Wordt deze vaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma?

Dat wordt nu nog onderzocht. Het Rijksvaccinatieprogramma uitbreiden naar alle zwangere vrouwen heeft een hoop voeten in de aarde. Het hele programma richt zich nu op kinderen en wordt uitgevoerd door vooral consultatiebureaus. Het aanbieden van een vaccinatie aan zwangere vrouwen is daarom echt een nieuwe tak van sport. Bijvoorbeeld verloskundigen zullen daarin een belangrijke rol moeten spelen. Hoe we dat het best kunnen regelen en wat dat gaat kosten, vergt nog een hoop uitzoekwerk. Daar zijn we nog een paar maanden druk mee bezig, in de volle overtuiging dat het de gezondheid van juist onze kleinste kinderen ten goede komt.

5. Wat gebeurt er tot de zomer voor het definitieve besluit valt?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat op verzoek van staatssecretaris Blokhuis hierover extra voorlichting geven aan professionals als verloskundigen, huisartsen en GGD medewerkers. Onder andere via flyers en posters voor wachtkamers. Tevens is er een lespakket ontwikkeld voor nascholing van huisartsen en apothekers, waarin kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen aan de orde komt.