Glas met mint limoen en rood fruit
© VWS

Gezonde dokters, gezonde patiënten

Doa is arts in opleiding en blogt als Dokter Do over haar ervaringen. Ook schrijft ze elke maand een gastblog voor VWS. Deze keer over de voorbeeldfunctie van een arts.

Slaapapneu

‘Hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs kanker kunnen worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en voedingspatroon,’ legde de KNO-arts uit aan de patiënt die op het spreekuur was vanwege snurkklachten. De KNO arts legde vervolgens uit hoe het forse overgewicht van meneer ervoor zorgde dat hij snurkproblemen had. En zijn partner inmiddels permanent was verhuisd naar de bank. De KNO-arts richtte zich tot mij: ‘Daarnaast heeft meneer inmiddels ook slaapapneu ontwikkeld, waardoor hij overdag zo vermoeid is en geen uitgerust gevoel heeft ‘s ochtends.’ En terwijl hij mij dat uitlegde, zag ik vanuit mijn ooghoek dat de patiënt begrijpend en instemmend meeknikte.

Knopen

Ik moest mijn best doen om me te focussen op de uitleg van de KNO-arts en niet te letten op de knopen van zijn witte jas. De dokter was namelijk zelf ook wat aan de forse kant. De knopen leken hun uiterste best te doen om de boel bij elkaar te houden. Ze deden me denken aan de bekende scène uit de film Titanic, waarin Jack en Rose in het ijskoude water liggen en Rose wanhopig Jacks hand blijft vasthouden, tegen beter weten in.

Leefstijl

De KNO-arts bleef echter benadrukken dat het gewicht van de patiënt te hoog was en dat hij toch echt eerst moest afvallen voor we verder iets konden doen. Dat vond ik natuurlijk goed van deze dokter. Hij zag in dat een gezonde levensstijl meer zou uithalen dan medicatie en operatieve ingrepen. Maar hoe zat het met zijn eigen voorkomen? Gelukkig maakte hij toen toch nog de grap waar ik stiekem al op zat te wachten: ‘Ik snap dat ik de laatste ben die daar iets over moet zeggen, want ben ook niet bepaald de dunste.’ Want in hoeverre nam de patiënt de leefstijladviezen van deze dokter serieus? Niet zo erg, bleek al snel. Hoe verhelderend de uitleg van de KNO-arts ook was, de patiënt reageerde sceptisch: ‘Ik heb alles al geprobeerd om af te vallen. Ik wil gewoon een oplossing nu. Desnoods een operatie.’

Gemakzuchtig

Als onbevangen en jonge dokter in spé valt het mij op dat je patiënten kunt indelen in twee groepen. Een gemakzuchtige groep, die liever iets slikt dan iets in zijn levensstijl te veranderen.  Artsen die aan komen zetten met leefstijladviezen worden door deze groep niet serieus genomen en krijgen soms onterecht het etiketje ‘luistert niet goed naar de patiënt’ of ‘weigert medicatie te geven’. En een groep die wel bereid is in de eigen gezondheid te investeren.

Voorbeeld

Ik denk dat goede zorg ontstaat door samen te werken. Het is tweerichtingsverkeer: dokter én patiënt moeten zich samen inzetten. En terwijl ik in de lunchpauze nog een paar paaseieren naar binnen werk, besluit ik ‘s avonds een bezoek te brengen aan de sportschool. Want tja, gezonde dokters, gezonde patiënten!

Volg Doa

Facebook: Dokter Do

Instagram: @dokterdo