Verpleegkundige Tommie.

Buitenbeentje: leven zoals het hoort

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Hij schrijft elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn.

‘Menneke, moet jij ook vrouwkes wassen?’

‘Ja meneer, die hebben ook hulp nodig.’

‘Vind je dat niet gek dan?’

‘Nee, alles went, toch? Ik vind het veel gekker om u te moeten wassen!’

‘Ja, dat snap ik, zo’n gekke ouwe vent!’

‘Nee meneer, ik vind dat niet gek. Het is mijn werk en ik zie het anders natuurlijk.’

‘Ja daar heb je gelijk in jongen. Mooi dat jij dit werk doet, je kunt veel leren van die oudjes!’

‘Dankjewel, meneer. Ik kan zeker veel van hen leren!’

‘Ja, dus luister maar goed naar mij menneke!’

‘Gaan we nog beginnen? Anders zit ik hier morgen nog te wachten…’

‘Sjonge jonge, snotneus dat je bent, kom op!’

Meneer loopt lachend met zijn rollator richting de trap.

Meneer is 80, hij woont alleen en heeft weinig contacten. Vroeger heeft hij kort verkering gehad, maar dat ging snel over. Meneer wilde reizen. Huisje, boompje, beestje was niets voor hem. Hij is bijna overal op de wereld geweest, zijn verhalen zijn prachtig. Ik kan wel uren naar hem luisteren. Meneer zegt altijd: ‘Ervaringen zijn meer waard dan bezittingen, jongen.’ En daar heeft hij helemaal gelijk in, vind ik. Veel mensen vonden hem raar, omdat hij niet leefde zoals hij ‘hoorde’ te leven. Het contact met zijn familie is daardoor nooit goed geweest, hij was altijd het buitenbeentje. Meneer heeft daar vroeger veel last van gehad. Ondanks dat heeft hij toch voor zichzelf gekozen. Hij heeft zijn leven geleid zoals hij dat graag wilde.

Als we weer beneden zijn, zegt meneer met een serieuze blik: ‘Menneke, als ik jouw leeftijd had gehad, dan had ik het wel geweten. Geniet, en leef je eigen leven!’

‘Daar heeft u gelijk in. Als u het over kon doen, zou u het dan anders hebben gedaan? Het leven?’

‘Neje! Ik heb een mooie tijd gehad, ik ben een tevreden oude man. Ik heb mijn gevoel gevolgd en voor mijzelf geleefd, niet voor anderen.’

‘U heeft wel echt gedaan wat u graag wilde, hè?’

 ‘Jazeker, ik heb zoveel gezien en ervaren, daar heb ik nu nog plezier van.’

‘Zelfs ik heb er plezier van als u erover vertelt!’

Meneer moet lachen. ‘Nou, dan moet ik een boek gaan schrijven, denk ik!’

Wat een bijzondere man met ontzettend veel humor. Hij zou inderdaad een boek kunnen schrijven over de dingen die hij heeft meegemaakt...

‘Meneer, ik moet er weer vandoor...’

‘Is goed menneke, tot ziens hè! Moet je er nog veel?’

‘Nee meneer, nog twee.’

‘Vrouwkes zeker?!’ Daar staat hij dan, lachend bij de voordeur.

‘Ja meneer, vrouwkes!’ antwoord ik.

‘O, wacht eens menneke! Hoe laat komt die zuster vanavond?’

‘Er komt niemand meer, zeker geen zuster...’

‘Begin je weer snotneus?’

‘Haha! Nee, ik kom vanavond weer. Rond acht uur.’

‘Gezellig! Zie ik je dan wel weer verschijnen menneke, tot ziens hè!’

‘Tot vanavond!’

Ik loop richting mijn auto en meneer gaat naar binnen. Allebei met een lach op ons gezicht.

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Volg Tommie

Website: Tommieniessen.nl

Facebook: Tommie in de zorg

Instagram: @tommieindezorg

Twitter: @tommieniessen