Ook verpleger Tommie heeft weleens een dipje
© VWS

Somberheid: over een 'dipdag' met een prettig einde

Tommie is verpleegkundige en heeft een eigen blog waarop hij zijn ervaringen deelt. Hij schrijft elke maand een gastblog voor VWS. Hij beschrijft wat hij meemaakt en ervaart. De leuke en de minder leuke dingen. Hoe mooi het is en hoe moeilijk het soms kan zijn.

Vandaag zit ik niet zo lekker in mijn vel. Ik ben blij als ik klaar ben met werken. Ik weet nog niet wat ik daarna ga doen, ik heb ook nergens zin in. Soms heb ik dit soort dagen. Het is net of ik de mooie dingen dan niet zie. Alsof alles wat minder kleur heeft. Mensen om mij heen merken dat niet, tenminste dat denk ik. Het is een onbestemd gevoel, gelukkig gaat het altijd weer voorbij…

Niet alleen

‘Kan ik nog iets voor u doen mevrouw?’ vraag ik de oudere vrouw bij wie ik aan het werk ben. ‘Nee jongen, wil je nog een kop koffie?’ biedt ze me aan. ‘Nee, dankjewel’, antwoord ik, terwijl ik mijn jas aantrek. ‘Prima, jongen!’ zegt ze, terwijl ze me aankijkt met een tevreden glimlach. Mevrouw is altijd zo positief, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt. Mevrouw is 89 en ze heeft al veel mensen om haar heen verloren. Ik voel mezelf een beetje schuldig. Waarom zeg ik nee? Ik ben toch klaar met het werk en ik hoef nergens naartoe. Ik kan het altijd goed vinden met mevrouw. Waarschijnlijk ben ik het enige bezoek dat mevrouw vandaag krijgt…

Ik besluit om te blijven. ‘Oké, ik lust wel een kopje koffie mevrouw, staat het aanbod nog?’ vraag ik vriendelijk. ‘Natuurlijk jongen, altijd goed, dat weet je. Gewoon zwart he?’ Dat bevestig ik en vraag: ‘zal ik u helpen?’ ‘Nee, je hebt al genoeg gedaan, dit kan ik nog gemakkelijk zelf’, glimlacht ze. Ik zie dat ze het fijn vindt, wat een lieve vrouw, denk ik bij mezelf. Ik hang mijn jas over de stoel en ga zitten.

Met de stroom mee

‘Is er iets jongen? Je bent wat stil…’ merkt mevrouw op wanneer we samen aan tafel zitten. Hoe ziet ze dat toch? vraag ik me af. Ik wil mevrouw niet opzadelen met mijn ‘probleem’. Maar ze heeft het in de gaten. ‘Ik voel mij vandaag niet zo blij…’, zeg ik eerlijk tegen mevrouw. “Dat is vervelend jongen, weet je niet waarom?’ vraagt ze. Ik antwoord: ‘Nee, ik heb dat weleens. Ik noem het maar een ‘dipdag’. Heeft u dat weleens gehad?’ Mevrouw glimlacht en zegt: ‘Je moest eens weten jongen… Vroeger bleef ik soms de hele dag in bed. Omdat ik mij slecht voelde, zonder reden. Ik begreep niet waarom en ik ging er tegenin. Daardoor werd het alleen maar erger.’ Ik ben even stil, dit antwoord had ik niet verwacht. Mevrouw is altijd zo positief…

Wijze woorden

‘Hoe bent u daarmee omgegaan dan?’ vraag ik na de korte stilte. ‘Accepteren, jongen, en vooral niet ertegenin gaan. Erover praten kan helpen, zoals je nu doet.’ Mevrouw kijkt mij aan met diezelfde tevreden glimlach. ‘Daar heeft u gelijk in…’ antwoord ik. En ik denk, wat mooi, dit stukje herkenning vanuit mevrouw doet mij goed. Ik vraag me af of dit wel ‘professioneel’ is? Ben ik nu te persoonlijk? Ik weet het niet, het voelt wel goed, dit maakt mijn werk juist zo mooi. Ik ben ook maar een mens. Ik kom bij mevrouw als Verpleegkundige maar ik blijf ook gewoon Tommie. Alsof ze me hoort denken, kijkt mevrouw me aan en zegt: ‘Gevoelens mogen er zijn jongen, ook de minder leuke. Accepteren is de kunst.’ Ik knik met mijn hoofd. Daar heeft ze weer gelijk in…

De rollen omgedraaid

Mijn lege kopje koffie zet ik op het aanrecht, ik zal maar eens gaan. ‘Bedankt voor de koffie mevrouw, maar vooral voor uw wijze woorden’ zeg ik, terwijl ik mijn jas weer aantrek. ‘Geen dank jongen, altijd goed. Moet je morgen werken?’ vraagt ze. ‘Nee dan ben ik vrij’ antwoord ik. ‘Geniet ervan jongen, rust is belangrijk, zeker met jouw baantje. Al die oudjes helpen en aanhoren…’ drukt mevrouw me op het hart. ‘Dit keer was het andersom, mevrouw’ zeg ik met een lach. Mevrouw moet ook lachen, ze weet precies wat ik bedoel. ‘Tot ziens jongen!’ roept ze me toe en ik antwoord: ‘Tot ziens mevrouw!’ Ik trek de deur achter me dicht en ik voel me stiekem wat beter. Wat een wijze en vooral lieve vrouw.

Tommie Niessen
Verpleegkundige & Schrijver/blogger

Volg Tommie

Website: Tommieniessen.nl

Facebook: Tommie in de zorg

Instagram: @tommieindezorg

Twitter: @tommieniessen