Opgehouden spuit en pincet met vage ogen op de achtergrond.

Voor het eerst steriel

Doa is arts in opleiding en blogt als Dokter Do over haar ervaringen. Ook schrijft ze elke maand een gastblog voor VWS. Deze keer over haar eerste stappen in de OK.

‘Kom je mee een blinde darm verwijderen?’ vraagt de chirurg die net de operatiekamer binnenkomt. Waarschijnlijk was het hem opgevallen dat ik half slapend op een krukje in de hoek zat. Hoewel operaties superspannend en interessant zijn, heeft de OK iets slaapverwekkends. In het donker zitten op zo’n wiebelend krukje. Jup, je voelt je ogen al bijna dichtvallen.

Kruk

‘Natuurlijk,’ zeg ik vrolijk en spring op van mijn kruk. Huppelend loop ik achter hem aan. ‘Heb je eerder steriel gestaan?’ vraagt hij. ‘Nee,’ zeg ik verlegen. Hij zou eens moeten weten dat je, voordat je je überhaupt hebt voorgesteld aan de operatieassistenten, al op een kruk wordt gezet. Je moet dan wel veel lef hebben om te zeggen: ‘Hé, ik heb evenveel recht om aan tafel te staan als jullie.’ Als coassistent accepteer je die kruk gewoon. Ach, en zo erg is het ook niet. Tot je wakker wordt op een koude OK-vloer met een dikke bult op je hoofd. Omdat je in slaap was gevallen. En iedereen maar denken dat je niet tegen bloed kan…

Instructies

‘O, heb je wel wasinstructies gehad?’ vraagt de chirurg, terwijl we de wasruimte binnen lopen en hij naar een spons grijpt en zijn handen begint te wassen. ‘Ja, dat wel. Ze leren ons wel íets op die dokterschool,’ grinnik ik. Als ik mijn handen netjes met de spons schoon heb geschrobd en al het vuil onder mijn kortgeknipte nagels vandaan is, stap ik de OK binnen.

Twee operatieassistenten en een anesthesiemedewerker kijken mij argwanend aan. ‘Houd je handen voor je!’ roept een van de operatieassistenten naar mij. ‘Niet zo hoog,’ hoor ik de ander zeggen. ‘Niet wapperen met je handen,’ klinkt er uit weer een andere hoek. Een van de operatieassistenten reikt me een operatiejas aan, maar houdt hij hem nog even stevig vast en vraagt: ‘Je weet hoe je hem aan moet doen?’ Zuchtend antwoord ik dat dat wel goed komt.

Gestuntel

Als ik eenmaal mijn jas aan heb en aan de operatietafel sta, merk ik dat de anderen mij strak in de gaten blijven houden. De chirurg heeft het ook door en moet erom lachen. ‘Houd je handen maar voor je, en laat ze rusten op de patiënt, zo blijf je steriel,’ legt hij geduldig uit. Waarschijnlijk herinnert hij zich door mijn gestuntel zijn eerste keer op de OK. Als hij me een klem aanreikt, knipoogt hij en zegt: ‘Je doet het goed.’

Oké Do, en nu niet tegen de vlakte gaan... hoor ik mezelf denken.

Volg Doa

Facebook: Dokter Do

Instagram: @dokterdo