Tandarts spiegeltje en tang.

Gezonde mond, gezond lijf, en andersom

Lieneke Steverink is mondhygiënist. In 2013 is ze zelfs verkozen tot Mondhygiënist van het Jaar! Voor VWS schrijft ze maandelijks over haar beroep. In dit blog vertelt ze wat een gezonde mond te maken heeft met je algehele gezondheid.

Als je een mondzorgverlener bezoekt, zal hij naar je gezondheid vragen. Niet alleen die van je mond, maar in het algemeen. Die vraag wordt soms beantwoord met een argwanende blik. Waar bemoei ik me mee? En wil ik echt alles weten? Ja, echt alles. Er zijn allerlei factoren die je mondgezondheid beïnvloeden en je mondgezondheid beïnvloedt je algehele gezondheid.

Code rood

Het klinkt zo onschuldig, een beetje bloed bij het poetsen. Ik zal wel iets te hard hebben gepoetst, denk je. Bloedend tandvlees is echter een signaal dat je serieus moet nemen. Het kan duiden op Parodontitis. Dat is tandvleesontsteking waarbij bot verdwijnt.  Parodontitis komt vaak voor bij mensen die nog een ziekte hebben. Ook als ze daar zelf nog niets van weten. Mondhygiënisten zijn er daarom alert op of er bij iemand met Parodontitis ook nog sprake is van nog een andere aandoening. Is er nog geen ziekte geconstateerd dan zal ik soms doorverwijzen naar de huisarts.

Aanpak bij de wortel

Inmiddels worden meer dan 50 lichamelijke ziektes in verband gebracht met Parodontitis, zoals kanker, reuma, luchtweginfecties en hart- en vaatziekten. Zeker als een patiënt meerdere van deze aandoeningen heeft, neemt het risico op Parodontitis toe. Een patiënt kan bij verschillende artsen voor verschillende ziektes behandeld worden, terwijl ze mogelijk allemaal door dezelfde factoren worden veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken of een bepaald eetpatroon. De mondhygiënist heeft de verantwoordelijkheid om die gezamenlijke factor(en) aan te pakken. Het probleem wordt zo bij de (tand)wortel aangepakt.

Diabetes

Diabeten zijn een aparte groep in deze context. Zij hebben vaak Parodontitis en dat beïnvloedt hun bloedsuikerwaarden. Behandeling van Parodontitis kan volgens recent onderzoek leiden tot een verbetering daarin. De huisarts zal daarom altijd aan diabeten vragen of zij last hebben van hun tandvlees. Echter, vrijwel niemand ervaart Parodontitis als pijnlijk. Alleen onderzoek kan uitwijzen of er sprake is van Parodontitis. Voor een diabeet zou het daarom net zo normaal moeten zijn om naar de mondhygiënist te gaan als naar de pedicure.

Reuma

Bij reumapatiënten zijn de lichamelijke ontstekingswaarden verhoogd. Zij slikken vaak medicatie. Hierdoor is de kans op Parodontitis groter. Bij sommige reumapatiënten is het beter de medicatie stop te zetten voordat ze een Parodontitis-behandeling ondergaan. Een goed overleg met een reumatoloog is dan noodzakelijk. Voor mensen met reuma is het niet eenvoudig om hun gebit goed te verzorgen. Zij hebben namelijk vaak last van hun handen. Extra tips over hoe zij toch hun gebit goed kunnen verzorgen, zijn dan welkom.

Stress

Niet alleen lichamelijke ziektes hebben invloed op de mondgezondheid. Stress speelt ook een belangrijke rol. Iemand met stress ontwikkelt sneller ontstekingen. Bovendien kan stress leiden tot smaakverlies en een droge mond. Een bezoekje aan de mondhygiënist is dan het laatste waar je op zit te wachten. Toch is dit de aangewezen persoon om even bij in de stoel te gaan liggen. Laat je uit de vicieuze klachtencirkel halen. Dat ben je waard!