Broeder Joost met blauwe achtergrond.

'De mooiste baan ooit'

Joost is 32 jaar en werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie. Als Broeder Joost blogt hij over zijn ervaringen. Vanaf nu schrijft hij ook maandelijks een gastblog voor VWS. In dit eerste blog stelt hij zichzelf voor.

‘Hoi, ik ben Joost en ik werk sinds 2004 in de zorg. Ik begon als leerling-verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis, maar maakte kort daarop de overstap naar de voltijd-variant van de opleiding Verpleegkunde. Die opleiding heb ik afgerond in de richting GGZ. Daarin heb ik veel ervaring opgedaan, met name op het gebied van psychosociaal welzijn en gesprekstechnieken. Na een tijdje heb ik de overstap gemaakt naar jonge mensen met dementie, waar ik nu ongeveer drie jaar mee werk als zorgcoördinator.

Persoonlijk contact

Zoals veel mannen die de opleiding Verpleegkunde gaan doen, had ik ooit de ambitie om op de ambulance te werken. Die wens heb ik al vrij snel bijgesteld, omdat het contact met mensen mij meer bleek te interesseren. De band die ik over een langere periode met mensen opbouw, is mij liever dan het vaak korte klinische contact in een algemeen ziekenhuis. In de loop der jaren heb ik veel baantjes in andere sectoren gehad: van vuilnisman tot helpdeskmedewerker van een groot internetbedrijf. En alles daartussenin. Die werkervaringen hebben mij wel duidelijk gemaakt dat ik thuishoor in de zorg. Want altijd miste ik het persoonlijke contact.

Iets betekenen

In mijn huidige werk heb ik te maken met personeelstekorten, bezuinigingen, hoge werkdruk en evenzoveel stress. Tegelijkertijd heb ik een ontzettend leuk team, met gemotiveerde collega’s voor wie ik superlatieven tekort kom. Ook de doelgroep is fascinerend om mee te werken. Keer op keer weten onze cliënten ons allemaal te motiveren. Omdat we bij hen zien dat we, ondanks alle ellende, nog zo veel voor hen kunnen betekenen.

Schrijven

Schrijven helpt mij om mijn gedachten te ordenen. Daarnaast vind ik het leuk om mijn ervaringen te delen met anderen. Ik publiceer mijn blogs op mijn website eigenlijk met twee doelen: enerzijds laat ik graag aan mensen die niet in de zorg werken zien wat mijn werk inhoudt en wat het met mij doet, anderzijds wil ik zorgcollega’s eraan herinneren dat wij ontzettend belangrijk, waardevol en mooi werk verrichten. Ik zou het jammer vinden als iemand die in de zorg werkt juist dát uit het oog zou verliezen. Maar ik kan het me bijna niet voorstellen eigenlijk. Want wat mij betreft is werken in de zorg het mooiste dat er is!’

Volg Joost

Website: Broederjoost.com

Facebook: Broeder Joost

Instagram: @broederjoost