Jonge vrouw met bomen op de achtergrond.

Vrouw met autisme

Nieuwe gastblogger! Petra is 35 jaar en heeft autisme. Die diagnose kreeg ze pas laat: toen ze 30 was. Dat gebeurt vaker bij vrouwen. Autisme wordt namelijk minder vaak vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen, omdat ze de moeite die ze hebben met sociale situaties beter kunnen verbloemen.

De diagnose was voor Petra een last van haar schouders. Doordat ze weet wat ze heeft, is het makkelijker om ermee om te gaan. En intussen heeft ze een geheel eigen visie op autisme ontwikkeld, schrijft ze er veel over en is ze bezig een eigen bedrijf op te zetten waarmee ze anderen met autisme kan helpen. In dit eerste blog stelt ze zichzelf voor.

Hoi, ik ben Petra, 35 jaar en kom uit Den Haag. En ik heb autisme. Die diagnose kreeg ik op mijn 30e. Hoe dat precies is gegaan kun je lezen in het interview dat ik eerder gaf aan VWS. Mijn passies zijn fitness, schrijven, lezen, coachen, mensen leren kennen, persoonlijke ontwikkeling, natuur, dieren, yoga en reizen. Passies die ik ooit (bijna) allemaal in een eigen onderneming hoop te kunnen combineren. Sinds juni ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma. De missie van deze stichting sluit erg goed aan bij mijn eigen missie: (zelf)stigma tegengaan en psychische problemen bespreekbaar maken. Er zijn nog te veel vooroordelen over psychische kwetsbaarheden.

Carrièreswitch

Begin 2018 heb ik het certificaat ‘autisme vriendelijke coach’ gehaald. Tijdens deze opleiding heb ik onder andere meer geleerd over duidelijke communicatie, overprikkeling, coachen, grenzen aangeven en stress verlagen. Tijdens deze opleiding ben ik mij steeds meer gaan realiseren dat mijn hart ligt bij mensen helpen en de wereld een beetje mooier maken. Ik ben nu boekhouder, maar daarbij komen mijn talenten niet optimaal tot uiting. Daarom ben ik nu bezig met een carrièreswitch. Netwerken kost me normaal gesproken altijd wat moeite, maar dat gaat nu eigenlijk verrassend goed. Dat komt ongetwijfeld doordat mijn huidige plannen vanuit mijn hart komen. Ik zag behoorlijk op tegen nieuwe contacten leggen, maar ik kwam erachter dat dat juist superleuk is om te doen. Een teken dat ik in het verleden heel veel last van zelfstigma had.

Unieke visie

Ik heb inmiddels mijn eigen unieke visie op autisme ontwikkeld. En alle kennis die ik afgelopen jaren heb opgedaan, deel ik graag met anderen. Mijn ideeën zullen niet voor iedereen werken of van toepassing zijn. We zijn immers allemaal uniek en hebben onze eigen behoeften. Het is de kunst om te ontdekken wat voor jóu werkt. Maar soms is het nodig dat je hiervoor hulp zoekt en durft te vragen. Vroeger dacht ik dat ik alles zelf moest oplossen. Maar ik leer juist graag ook van andere mensen. Daarom ben ik bij allerlei seminars geweest en heb ik deelgenomen aan diverse coaching trajecten. Voor mij werkte dit fantastisch. Ik leerde veel gelijkgestemden kennen en mensen die het ook leuk vinden om zich te blijven ontwikkelen.

Gezonde leefstijl

Sporten, gezond eten en een positieve mindset spelen al langere tijd een grote rol in mijn leven. Dit voelt soms letterlijk als mijn houvast. Later leerde ik dat de hormonen bij mensen met autisme sneller uit balans zijn. Een (chronisch) hoog stressniveau en een andere manier van informatie verwerken zijn hier een belangrijke oorzaak van. Een gezonde leefstijl is erg belangrijk om zo optimaal mogelijk te kunnen leven in een prikkelgevoelige samenleving. Daarnaast onderzoek ik graag wat ik van andere culturen en visies kan leren. Ik geloof erg in de kracht van de Oosterse geneeswijze en ook meditatie en de Wim Hof-methode spelen een belangrijke rol in mijn leven. Over deze onderwerp kom ik zeker nog te spreken in volgende blogs.

Zelfacceptatie

Ik daag mezelf continu uit om nieuwe dingen te leren. Spreken in groepen heb ik lang lastig gevonden. Mensen die door elkaar heen praten kan ik maar moeilijk volgen door mijn vertraagde informatieverwerking en prikkelgevoeligheid. Daar baalde ik eerst van en ik wilde iemand anders zijn dan wie ik werkelijk ben. Ik dacht dat meer leren praten de oplossing was om socialer te zijn in groepen. Toen ik ontdekte dat het helemaal niet erg is om stiller te zijn en ik meer zelfvertrouwen kreeg, kon ik dat idee loslaten. Nu ik er gericht voor kies om trainingen te volgen over onderwerpen die met stigma, psychologie, zelfontwikkeling  en zelfacceptatie hebben te maken, lukt het mij ook veel beter om te communiceren binnen groepen.

Open

In mijn gastblogs zal ik open en eerlijk vertellen hoe het is om te leven met de diagnose autisme. Ik heb geleerd om mij kwetsbaar op te stellen. Juist omdat ik hiermee andere mensen kan en wil helpen. In het verleden vond ik het heel lastig om over mijn psychische kwetsbaarheden te praten. Er wisten maar weinig mensen wat er werkelijk met mij aan de hand is. Nu zie ik dat het me veel meer brengt om er open over te zijn. Openheid en positiviteit worden namelijk zo veel beter ontvangen!

Volg Petra

Facebook: Facebook.com/KIJKMA

Instagram: Instagram.com/petra.palstra

Website (under construction): Petrapalstra.com