Broeder Joost met gele achtergrond.

Dementie op jonge leeftijd

Onze gastblogger Joost werkt als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie. Als Broeder Joost blogt hij over zijn ervaringen en schrijft hij ook maandelijks een gastblog voor ons. Deze keer over de impact van dementie op jonge leeftijd.

‘Sinds een jaar of drie werk ik als zorgcoördinator in een verpleeghuis met een bijzondere doelgroep: mensen met dementie op jonge leeftijd. Dementie is natuurlijk op zichzelf al erg ingrijpend, invaliderend en heeft een enorme impact op de omgeving van mensen die dit hebben. Maar bij mensen met dementie op jongere leeftijd komen hier een hoop extra problemen bij kijken. Wij hebben namelijk te maken met mensen die nog midden in het leven staan.

Dromen

Stel je voor: je bent langzaamaan plannen aan het maken voor je naderende pensioen, je carrière op je gemakje aan het afronden en stilletjes tel je af tot je nooit meer je wekker hoeft te zetten. In het geniep blader je door reisgidsen, camperfolders of fantaseer je over mooie wandeltochten richting Santiago de Compostella of gewoon naar Gemert. Of er zijn veertien kleinkinderen waar je dan eindelijk eens wat meer tijd mee kan doorbrengen. En dan juist in die periode begint je partner meer en meer afwijkend gedrag te vertonen, en trekt hij of zij zich steeds meer terug, om uiteindelijk allerlei kleine dingetjes te vergeten. Gevoelsmatig ben je nog maar op de helft van je leven, terwijl je met de diagnose dementie geconfronteerd wordt met achteruitgang, een naderend einde van je partner, verlies. En dat terwijl je nog zo veel samen had willen doen!

Impact

Iemand met dementie op jonge leeftijd doorloopt in de regel hetzelfde dementieproces als een ouder iemand, al zijn de eerste symptomen vooral gedragveranderingen en taalproblemen en niet zozeer vergeetachtigheid. Jonge mensen met dementie zijn doorgaans vitaal en mankeren fysiek weinig. Daardoor hebben ze een grotere behoefte aan bewegingsvrijheid dan ouderen. Bovendien is de impact op het netwerk van een jong iemand meestal groter. Ze maken nog volop deel uit van een gezin, maar hun rol wordt langzaam steeds kleiner door hun ziekte.

Mooie momenten

Al met al dus een heftige doelgroep om mee te werken. We moeten zowel onze bewoners als hun  mantelzorgers begeleiden tijdens een relatief kort en heftig  proces van verlies. Maar – en dat klinkt misschien vreemd – juist al die tragiek en ellende inspireert ons om steeds weer onze stinkende best te doen om mooie momenten mogelijk te maken. Dat kan van alles zijn: de één is dolgelukkig wanneer hij een pot appelmoes voor ons open mag maken, de ander begeleiden we naar een bruiloft. En jaarlijks zal mijn lieve vriendin het een week zonder mij moeten doen: dan gaan wij met onze hele woning op vakantie.

Beloning

Ik ben er enorm trots op deel uit te maken van dit clubje fijne mensen. Er is zoveel meer dan de fysieke zorg en onze beloning is zo veel meer dan ons maandelijkse salaris. Het zijn de glimlachjes, de dankwoorden bij een crematie. Wij kunnen wel degelijk een positieve bijdrage leveren in een bijzonder tragische situatie.

Neemt niet weg dat het salaris van verzorgend en verplegend personeel best omhoog mag natuurlijk! ;-)

Volg Joost

Website: Broederjoost.com

Facebook: Facebook.com/Broederjoost

Instagram: Instagram.com/broederjoost