KnUS in de BUS - Straalverliefd.

KnUS in de BUS - Straalverliefd

Teun Toebes (19) volgt de opleiding tot hbo-verpleegkundige en werkt als verzorgende in een verpleeghuis. Voor zijn YouTube-kanaal STEUN en toeverlaat maakt hij video’s over de zorg en ouderen (met dementie). In de serie KnUS in de BUS brengt hij in retro-stijl een bezoek aan ouderen om te praten over de liefde voor elkaar. De liefde verbindt mensen van alle leeftijden, dat blijkt uit de ontroerende en persoonlijke verhalen. Vandaag, op Valentijnsdag, de liefde tussen Kees (†) en Joke (79). Nadat Joke haar man Kees zeven jaar met liefde heeft verzorgd, moest Kees in een verpleeghuis gaan wonen. Hier ontmoette Teun het koppel.

Iedere dag bezoekt Joke haar man in het verpleeghuis vanuit de naastgelegen stad. Joke brengt positiviteit en warmte mee zich mee. Dat is hard nodig, want direct verandert de dynamiek in de groep. In het bijzonder de uitstraling van Kees. Zijn beleving wordt geactiveerd. 

Tijdens de opname van KnUS in de BUS verandert de houding van Kees ook meteen als hij Joke ziet. De leegte in zijn ogen verandert bij binnenkomst van Joke. Liefdevolle aandacht en inspelen op de beleving van Kees laten zijn ogen sprankelen. Kees maakt oogcontact, reageert op vragen en herkent de VolksWagen-bus, zijn favoriete automerk. 

Knuffel

Een aantal maanden geleden is Kees in het bijzijn van Joke overleden. Twee dagen daarvoor liet ik hen de eerste versie van de video zien. De laptop stond op het bed en Joke hield Kees' hand vast. Toen Kees de stem van Joke in de video hoorde, opende hij kort zijn ogen. De tranen vloeiden en tegelijkertijd werd er zacht gelachen om zijn typerende uitspraken. We sloten het bezoek af met een stevige knuffel. 

‘Awie, m’n knutje’, ook wel: ‘Wat ben je toch een lekkerding’

Valentijn

Nog altijd heb ik contact met Joke. Ik ging onlangs bij haar ‘op de koffie’ en Joke vertelde me over Valentijn. 'Ook toen Kees dementie had, vierden wij Valentijn. Ik kookte mosselen, want dat vond Kees fantastisch. Als hij genoot, genoot ik ook. Het gemis van mijn liefje is heel zwaar, maar ik word omringd door lieve mensen. Dit jaar denk ik op Valentijnsdag natuurlijk ook aan Kees. En de dag daarna ga ik gezellig samen met mijn dochter naar het theater in Enschede.’