Petra: Wat kan ik doen voor anderen?

Wat kan ik doen voor anderen?

Petra is 35 jaar en heeft autisme. Die diagnose kreeg ze pas laat: toen ze 30 was. Dat gebeurt vaker bij vrouwen. Autisme wordt namelijk minder vaak vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen, omdat ze de moeite die ze hebben met sociale situaties beter kunnen verbloemen. Petra houdt zich ook goed staande, maar haar omscholing van boekhouder naar ervaringsdeskundige GGz is een uitdaging. Toch haalt ze er ook een hoop voldoening uit.

Wat kan ik doen voor anderen? Die vraag heb ik mezelf de afgelopen tijd steeds vaker gesteld. In mijn eerdere blogs deelde ik al dat ik midden in een carrière switch zit. Van boekhouder naar ervaringsdeskundige GGz. Dit vind ik een lastige uitdaging en tegelijk weet ik 200% zeker dat ik dit wil en kan. Er komt steeds meer op mijn pad wat ik nooit op school heb geleerd. Ik leerde op school hoe je een cv maakt en sollicitatiebrief schrijft. Als je geluk hebt, mag je dan ergens op gesprek komen. Anno 2019 werkt dit toch allemaal net even anders. Er zijn er meerdere manieren om aan werk of een opdracht te komen. Ik neem jullie in dit blog mee in dit proces.

DeBroekriem

Sinds februari ben ik eventmanager in Den Haag voor DeBroekriem. Dit is een platform voor werkzoekenden dat diverse vrijwilligersfuncties aanbiedt om jezelf mee op de kaart zetten. Na zes maanden of als je in de tussentijd een baan vindt, loopt de functie af. Ik had nooit gedacht dat ik eventmanager zou kunnen zijn. Ik ben me namelijk altijd erg bewust van mijn minder sterkte vaardigheden en valkuilen en leg de focus daar te veel op. Tegelijkertijd weet ik ook dat ik meer voor anderen wil betekenen. Er zijn zat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die uitvallen op school of geen baan kunnen vinden. Ik denk graag in mogelijkheden en wil anderen inspireren en motiveren dat ook te doen. De evenementen die worden georganiseerd met en door de werkzoekenden bij DeBroekriem inspireren mij in elk geval enorm. Met elkaar leren we om vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek in te gaan.

Petra is sinds februari eventmanager in Den Haag voor DeBroekriem.

Recent organiseerde ik de gratis bijeenkomst ‘Autisme als kracht’. Tijdens de workshop deelde ik mijn verhaal en mijn visie op voeding, leefstijl, mindset en lekkerder in je vel zitten. Het was een interactieve middag die in het teken stond van kwetsbaarheid en delen. Toen ik van tevoren zag dat negen deelnemers zich hadden aangemeld werd ik wel flink zenuwachtig. Maar alles verliep prima en na afloop ontving ik leuke reacties van de iedereen. Er was echt een verbinding ontstaan tussen iedereen in de groep. Herkenning kan zo helpen. En ikzelf vind vooral bijzonder dat ik door online zichtbaar te zijn deze mooie groep bij elkaar heb gebracht. Dat de deelnemers er tijd en energie voor over hebben gehad om naar het evenement toe te komen. Ergens naartoe gaan kan voor sommige mensen namelijk al een grote stap zijn.

Kernwaarden

Zoals gezegd denk ik de laatste tijd vaak na over wat ik voor anderen kan betekenen. Belangrijke kernwaarden voor mij zijn: liefde, vrijheid, passie, gezondheid, verbinding en groei. Die komen op verschillende vlakken tot uiting. Mij heeft het enorm geholpen om te ontdekken wat ik belangrijk vind in het leven en om me te omringen met mensen met gelijke kernwaarden en doelen. Tijdens de Week van Zorg en Welzijn kwam ik tot het inzicht dat de kernwaarden van mensen die werken in de zorg overeenkomen met die van mij. Maar hoe is dat te rijmen met de stelling dat sociale beroepen af te raden zijn voor mensen met autisme?

Ik heb dat ooit ergens online gelezen en nam dat lange tijd voor waar aan. Inmiddels zie ik wel in dat het onzin is en dat het juist enorm belangrijk is om mijn kennis, inzichten en ervaringen te delen met anderen. Ik ga regelmatig na of ik mijn eigen missie nog leef. Als ik merk dat mijn gedachten of gedrag niet meer overeenstemmen met mijn kernwaarden, dan zorg ik dat ik daar weer naar terugkeer. Dat kan bijvoorbeeld door mezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Die probeer ik minimaal 21 dagen vol te houden. Daarna bepaal ik of die gewoonte wel of niet voor mij werkt.

Petra denkt graag in mogelijkheden en wil anderen inspireren.

Laatst reed ik op het terrein van een GGz-instelling. Er zwaaide een vrouw naar mij en ik zwaaide vrolijk terug. Dit contact raakte mij. Anderen helpen zit ‘m soms in kleine dingen. En ook mij helpt deze nieuwe houding. Ik ben een veel opener en toegankelijker persoon dan vroeger en ben mij meer bewust van mijn eigen gedrag en wat mijn gedrag met een ander doet. Daardoor zie ik ook steeds beter hoe ik anderen vanuit mijn ervaringsdeskundigheid kan helpen. Hoe beter ik weet wat ik wil, hoe beter ik dit kan overbrengen aan andere mensen.

Volg Petra

Facebook: www.facebook.com/KIJKMA

Instagram: www.instagram.com/petra.palstra