Wat kan er nog wel?

Wat kan er nog wél?

Onze gastblogger Sylvia Eickholt heeft onlangs afscheid moeten nemen van haar moeder. Vanwege haar Alzheimer woonde haar moeder al ruim acht jaar in een verzorgingshuis. Desondanks beleefde Sylvia nog altijd mooie momenten met haar. Zo kwam ze tot de ontdekking dat er vaak nog goed contact mogelijk is met mensen met dementie, ook al is het maar een kort moment. Belangrijk daarbij is aandacht op maat, die past bij de fase van dementie. Daarom richtte Sylvia Het Momentum op, een collectief van vrijwilligers met persoonlijke aandacht voor mensen met dementie in zorginstellingen om hen extra momenten van gezelligheid en zingeving te bezorgen. In dit blog blikt ze terug op een uiterst geslaagde high tea.

Trots kijk ik de tafel rond. Dat hebben we toch maar mooi geflikt! Samen met het verzorgingshuis hebben we een high tea georganiseerd voor de eerste groep bewoners die sinds het begin deelneemt aan Het Momentum, samen met hun vrijwilliger en mantelzorger. Op een prachtige locatie bij een kasteel, aan een feestelijk gedekte tafel.

Midden in het restaurant

Afgelopen november won Het Momentum de vakjuryprijs voor het meest vernieuwende project binnen een zorggroep. Het gewonnen geldbedrag wilden we natuurlijk het liefst besteden met en aan onze deelnemers. De keuze voor een high tea was gauw gemaakt. We overlegden met de teamleiding en zorgmedewerkers of we deze bewoners mee konden nemen en of er eventueel extra zorg nodig was. Dat bleek niet nodig naast de medewerkers die al meegingen. Het vervoer werd geregeld en daar gingen we. Ik schrok nog even bij aankomst, want ik dacht dat we een aparte ruimte gereserveerd hadden, om het zo rustig mogelijk te houden voor de bewoners. Maar we bleken aan een lange tafel midden in het restaurant te zitten, tussen de andere gasten. Hoe zouden de bewoners reageren en zouden we de andere gasten niet tot last zijn?

Onvergetelijk voor even

Niets van dat alles, het verliep fantastisch. Alle bewoners hebben genoten, ondanks de uiteenlopende fasen van dementie waarin ze zitten. Van nog vrij alert en sociaal vaardig tot totaal afhankelijk in een rolstoel en niet meer in zich goed te uiten. Iedereen genoot en straalde door de mooie en heerlijke hapjes en de gezellige sfeer. Een van de bewoners riep bij elk gerecht luidkeels ‘heerlijk!’. Een andere mevrouw, die diezelfde dag haar 85e verjaardag vierde, genoot stilletjes van de aandacht en de heerlijkheden.

Om te veel prikkels te vermijden, hadden we een ingekort programma. Na anderhalf uur keerden we weer huiswaarts. Met een grote glimlach én een flinke doos zoetigheid die over was. Die kon worden gedeeld met de andere bewoners. Mooi om te horen dat de high tea die avond en de volgende dag nog volop onderwerp van gesprek was geweest bij de bewoners.

Een bewoner die vroeger directeur was sprak honderduit over ‘de vergadering’ waar hij was geweest. Een andere bewoner wist nog dat het iets met vrijwilligers was geweest. En weer een ander had vooral genoten van de heerlijke, prachtig verzorgde hapjes.

Gewoon, omdat het nog kan

En dus durven we zeker nog wel een leuk uitje aan! In juni mogen we een dagje gebruik maken van elf prachtige cabrio's. Een mooi gebaar van een betrokken bedrijf. Zo kunnen we elf bewoners een unieke ervaring geven, samen met hun mantelzorger of vrijwilliger, tijdens Het Momentum CabrioRentEvent. Gewoon, omdat het nog kan!

Toeren met open dak in de cabrio.

En natuurlijk denken we ook aan alle bewoners die helaas niet meer mee kunnen met dit soort activiteiten. Ook voor hen willen we zoveel mogelijk gezellige momenten en dat lukt goed dankzij onze betrokken vrijwilligers. Ze gaan samen wandelen, geven een handmassage, drinken een kopje koffie, luisteren André Rieu, knuffelen met de robot- of echte hond of zijn gewoon even samen. Net waar iemand behoefte aan heeft.

Genieten op maat

Door de tientallen nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers na onze meest recente infoavonden kunnen we straks nog meer mensen met dementie fijne momenten bezorgen. Door te kijken wat er nog wel kan, passen we de activiteiten of het samenzijn op hen af. Genieten op maat dus bij Het Momentum. Samen met een maatje en zolang als het kan.

Volg Het Momentum

www.hetmomentum.nl

www.facebook.com/hetmomentum

www.twitter.com/hetmomentum

 Ook vrijwilliger worden? Kijk op: www.hetmomentum.nl/vrijwilligers