Maatjes zijn.

Maatjes zijn

Teun Toebes (19) volgt de opleiding tot hbo-verpleegkundige en werkt als verzorgende in een verpleeghuis. Voor zijn YouTube-kanaal sTeun en toeverlaat maakt hij video’s over de zorg en ouderen (met dementie). In de video ‘Maatjes zijn’ staat een bijzondere manier van contact maken centraal: de clown voor mensen met dementie.

De clown is herkenbaar voor velen. Dat blijkt, want een vrouw roept: ‘Pipo de clown', waarna er een lach op haar gezicht verschijnt. Een andere vrouw in de huiskamer wijst met de vinger naar de rode neus. De juiste woorden ‘schieten niet te binnen’, maar dat is ook niet van belang. Juist de emotie geeft mensen de mogelijkheid om zichzelf te uiten.

De clown is onbevangen, nieuwsgierig, zegt overal ja op, hoeft zich niet te houden aan protocolen en regeltjes én weet het soms ook even niet. Je kunt samen op ontdekking gaan waardoor dat gevoel van maatje kan ontstaan.

Oog voor het hart

Emoties blijven vaak bereikbaar bij mensen met dementie. Aan ons de taak als omgeving om deze op een positieve manier te blijven prikkelen. Dat heeft soms de voorkeur boven gesproken taal. Een prikkel in de breedste zin van het woord; van een aanraking tot een bepaalde blik. 

Je kunt nog zó veel fijne momenten met elkaar hebben.

Teun is genomineerd voor een Young Impact Award. Deze wordt uitgereikt aan een jongere die zich (belangeloos) inzet voor de maatschappij. Wil jij ook dat jongeren op een positieve manier in contact komen met de zorg en mensen met dementie?

Stem dan op Teun Toebes in de categorie 'Health': youngimpact.nl/stemmen/#voting