Terug naar het vak - Brandweerman Jaap

Terug naar het vak - Brandweerman Jaap (92)

Teun Toebes (19) volgt de opleiding tot hbo-verpleegkundige en werkt als verzorgende in een verpleeghuis. Voor zijn stichting sTeun en toeverlaat maakt hij video’s over de zorg en ouderen (met dementie). Samen met voormalig brandweerman Jaap (92) en zijn dochters keerde hij ‘Terug naar het vak’.

Als eerste officier zorgde Jaap ervoor dat de organisatie van de brandweer goed verliep.

Vanuit het verpleeghuis ken ik Jaap als een teruggetrokken, maar zorgzame man. Omringd door brandweerauto’s, speldjes en foto’s uit zijn diensttijd vertelt hij over de brandweer. Wanneer ik naar de foto wijs glimlacht Jaap en verandert de blik in zijn ogen.

Die gezichtsuitdrukking komt tijdens ons bezoek aan zijn oude brandweerkazerne terug. Als eerste officier zorgde hij ervoor dat de organisatie van de brandweer goed verliep en er veel aandacht ging naar het opleiden van nieuwe medewerkers en vrijwilligers.

Ik zou best wel weer willen gaan werken bij de brandweer.

Feest van herkenning

Met twee foto’s in de hand vertrekken we met de rolstoelbus naar de brandweerkazerne. Daar wacht ons een warm onthaal van een oud-collega. Terwijl het zonnetje op onze ruggen schijnt, zegt Jaap: 'Het lijkt hier veel op Eindhoven.' Hij herkent het.

Als ik na dit bezoek bij Jaap langsga, begint hij direct te zwaaien. Tijdens het tandenpoetsen zegt hij dat hij een ‘verschikkelijk fijne dag’ heeft gehad. Hij vraagt naar de foto’s en wanneer de video online komt. De keer daarop laat ik ze aan Jaap zien, met een digitale fotolijst. Een zichtbare herinnering.

sTeun Teun!

Mijn nominatie voor een Young Impact Award is een geweldige kans om dementie én de zorg positief onder de aandacht te brengen. En stemmen is heel simpel: iedereen kan het door onderstaande link te gebruiken. Ontzettend bedankt voor je stem!

youngimpact.nl/stemmen/#voting

Volg Teun

Website: www.s-teun.nl/

YouTube: www.youtube.com/channel/UCwWj-58C_NikkasYMoTY2fA

Facebook: www.facebook.com/teunentoebespraat

Instagram: www.instagram.com/teunentoebespraat