Van Alzheimer tot Zorg - Tante Greet en haar hondjes

Van A(lzheimer) tot Z(org) - Tante Greet en haar hondjes

Teun Toebes (20) volgt de opleiding tot hbo-verpleegkundige en werkt als verzorgende in een verpleeghuis. Voor zijn stichting sTeun en toeverlaat maakt hij video’s over de zorg en ouderen (met dementie). Deze keer een zeer persoonlijk verhaal: het proces van thuis naar verpleeghuis van ‘tante' Greet, het jongste zusje van zijn oma.

Greet (82) heeft Alzheimer en diabetes en woont in Eindhoven. Voorheen alleen, sociaal geïsoleerd, en dat was lastig in haar situatie. Greet werd in korte tijd twee keer thuis bewusteloos gevonden. De politie brak beide keren haar woning open. Maar het probleem was: Greet wilde niet opgenomen worden.

Het netwerk om Greet heen is minimaal. Ze is ongewenst kinderloos en haar mantelzorger, Adje, was thuis ineens hard nodig toen haar man een hersenbloeding kreeg. Na een intensieve periode met veel veranderingen werd dus toch een rechterlijke machtiging afgegeven om Greet op te nemen in een verpleeghuis.

Ouderlijk huis

Na 58 jaar verliet Greet haar eigen huis. Het huis waar ze een groot deel van haar leven met haar ouders heeft gewoond, maar dat steeds minder haar thuis werd. Ze heeft het steeds vaker over haar ouders. Toen Greet onlangs een telefoon hoorde gaan, zei ze ‘Is dat de telefoon? Dat kan goed ons moeder zijn. Neem maar op en zeg maar dat ik eraan kom.’

Jip en Janneke

Greet heeft twee hondjes: Jip en Janneke. Op haar kamer in het verpleeghuis wordt ze omringd door foto’s van hen. Toen ze nog thuis woonde, waren de honden altijd bij haar. Maar uiteindelijk zijn ze uit huis geplaatst, omdat Greet niet meer voor hen kon zorgen. In het verpleeghuis ziet Greet haar honden af en toe en dat levert prachtige momenten op.

Structuur

Niet zo lang geleden sprak ik mijn oma over de afgelopen periode. Zij ziet dat Greet het nu ontzettend goed heeft. Ze heeft weer structuur in haar leven, mensen om zich heen en ze eet. Om op deze manier het verloop van dementie bij een familielid mee te krijgen is bijzonder. Ik ben benieuwd hoe het Greet verder vergaat. Binnenkort neem ik jullie mee in het vervolg van A(lzheimer) tot Z(org) met tante Greet en haar hondjes.