© Sylvia Eickholt

Persoonlijke aandacht

Er is vaak nog goed contact mogelijk met mensen met dementie, al is dat soms maar kort. Zo heeft onze gastblogger Sylvia Eickholt nog jarenlang mooie momenten gehad met haar moeder, die wegens Alzheimer in een verpleeghuis woonde. De bijzondere momenten met haar moeder inspireerden Sylvia om Het Momentum op te richten, een collectief van vrijwilligers die mensen met dementie in verpleeghuizen extra momenten van gezelligheid en zingeving bezorgen. In deze blog vertelt ze over die mooie momenten.

Persoonlijke aandacht als zonnestraal

Onlangs was ik in een verpleeghuis om een van de bewoners te bezoeken. Het was druk in zijn huiskamer. Een paar dames zaten gezellig te kletsen, uit een andere hoek klonken slaapgeluiden. Ook de zorgmedewerkers waren druk. Twee verzorgenden waren druk in overleg, een andere medewerker stormde binnen en liep weer weg. Een andere bezoeker was in gesprek met een bewoner. Iemand schreeuwde op de gang, de huiskamerassistente rommelde in de keuken en uit de radio dreunde ook nog hedendaagse muziek. En de meneer die ik wilde bezoeken zat midden in die drukte alleen aan een lange tafel, stil voor zich uit te staren.

"Goedemiddag...."

Ik liep op hem af. Ondertussen riep ik 'Goedemiddag allemaal!" Terwijl ik rakelings langs de verzorgenden in overleg moest lopen om bij meneer te komen, klonk er geen enkele groet terug. Van niemand. Maar dat is niet zo gek in een huiskamer voor mensen met dementie, waar de medewerkers ondersneeuwen door alles wat ze te doen hebben en weinig tijd hebben om bezoekers te begroeten. Hoewel het er ook wel heel rustig kan zijn. Alles op een PG-afdeling is een momentopname en kan zo weer anders zijn.

Wat er nog wél kan

Hoe bijzonder was het om in al die drukte de blik te zien van die meneer, alleen aan die lange tafel. Zijn glimlach van oor tot oor toen ik hem aansprak, was al intens mooi. Maar dat hij daarna ook nog zijn hand uitstak om me te begroeten met de woorden "Fijn dat je er bent' kwam echt binnen. Zo'n mooi en intens moment in deze hectische omgeving, dat deed mij echt wat.

Hartverwarmend

Mooi om zelf ook eens te ervaren hoe hartverwarmend dat mooie gebaar is. Persoonlijke aandacht, even iemand die zich alleen met jou bezighoudt in alle hectiek van de huiskamer. Prachtig! Even die zonnestraal, dat moment om te koesteren in de sleur van alledag. Dat maakt me nog trotser op al onze vrijwilligers, die zich steeds maar weer inspannen om 'hun' bewoner een mooi moment te gunnen. Jullie zijn geweldig!

Volg Het Momentum

www.hetmomentum.nl

www.facebook.com/hetmomentum

www.twitter.com/hetmomentum