Redouan Ait Chitt danst op een trambaan

‘No excuses, no limits’

Redouan Ait Chitt, beter bekend als Redo, begon met een achterstand van 6-0. Maar de lichamelijke beperkingen waarmee hij werd geboren, beletten hem niet een professionele breakdancer te worden. Nu  is hij een internationale topper. Zijn boodschap is helder: “Focus op wat je wel kunt en niet op wat je niet kunt, dan is het leven zoveel mooier!”

Je bent een bijzondere danser.

“Wat mij bijzonder maakt is dat ik los van mijn situatie met eigen dansbewegingen probeer te komen. Mijn manier van bewegen is anders dan die van andere dansers. In de breakdancewereld is dat juist een pre. Daar ben je een unieke danser als je unieke bewegingen hebt. Ik ben een goede danser geworden door mezelf te zijn. Als mensen mij zien lopen denken ze vaak ‘ik weet niet wat hij hier komt doen…’. Maar als ik vervolgens op het podium sta, doorbreek ik alle vooroordelen.”

Hoezo vooroordelen?

“Ik ben geboren met een kortere rechterarm. Aan mijn rechterhand heb ik twee vingers, aan mijn linkerhand drie. Mijn rechterbeen is korter en ik mis mijn rechterheup. Ik draag een loopprothese. Wie mij ziet denkt niet aan iemand met een danscarrière, eerder aan hulpmiddelen. En aan zo leuk mogelijk meedoen in de maatschappij. Maar als ik dans gaat het niet om wat ik mis, dan is het de beweging die telt.”

Je bent een internationaal bekende danser, je treedt op, je hebt een eigen dansschool. Hoe heb je dat bereikt?

“Ik heb me nooit neergelegd bij mijn situatie. Ik wilde hetzelfde doen als andere kinderen van mijn leeftijd. Dus als mijn vrienden gingen voetballen, deed ik mee. En er was het stukje opvoeding: mijn ouders stimuleerden me om gewoon mee te doen. Dan ga je jezelf ook niet speciaal of anders voelen. Ik leg de lat hoog voor mezelf. Ik heb altijd groot gedroomd. Daar hoort zelfdiscipline bij. Want je kunt wel iets willen, maar dan moet je er ook voor werken. Ik kan heel hard zijn voor mezelf. Omdat ik de dingen goed wil doen. Zo was het met sport en met school. Verder had ik altijd veel vrienden om me heen. Ik was altijd actief bezig. Als je al die ingrediënten bij elkaar stopt, is er een heleboel mogelijk!”

Wanneer ben je begonnen met breakdancen?

“Toen ik 14 was hoorde ik op school tijdens de pauze ergens muziek vandaan komen. Er waren jongens aan het breakdancen. Dat had ik nog nooit gezien! Zo vrij, zo cool en ook nog met muziek. Dat wilde ik ook. Ik ben met een aantal vrienden op les gegaan en was meteen verkocht.Ik denk wel eens ‘stel je voor dat ik het dansen niet had gevonden, hoe zou mijn leven er dan hebben uitgezien?’. Keuzes op die leeftijd zijn zo bepalend voor je verdere leven. Daarom werk ik zo graag met jongeren. Ik hoop dat ik op mijn beurt impact bij hen kan achterlaten.”

Je geeft regelmatig workshops en lezingen. Wat is jouw boodschap?

“Ik wil meegeven dat je altijd het positieve kunt blijven zien, ook al begin je met 6-0 achterstand. Als je focust op wat je wel kunt en niet op wat je niet kunt, is het leven zoveel mooier! Kinderen en jongeren hebben vaak een slecht zelfbeeld. Ik probeer ze in hun eigen kracht te zetten. Want iedereen heeft een talent. Daar moet je trots op zijn en op verder borduren. Mijn quote vat het samen: ‘no excuses, no limits’.
Ik krijg vaak berichten na afloop van een workshop. Van jongeren die ik heb weten te raken. Dat is precies wat ik hoop te bereiken. Want misschien hebben zij niet die goede thuissituatie of die fijne groep vrienden. Dan is het belangrijk dat er toch iemand is die ze die boost geeft.”

Wat kun jij ons meegeven?

“Dat het goed is dat er zoveel aandacht is voor meedoen. Maar vergeet niet dat de omgeving van mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben ontzettend bepalend is. Hulpverleners willen je vaak vertroetelen, maar dan beperken ze je juist. Want het gaat om meetellen in de maatschappij. Mensen willen zich niet anders voelen, ze willen niet tegen vooroordelen aanlopen. Ga uit van de talenten van mensen en besef hoe belangrijk de omgeving is.”