Elianne Speksnijders geeft haar hond een 'high five'

Elianne Speksnijder, Finalist Mis(s)verkiezing

Je kent haar waarschijnlijk al van onze wekelijkse Instagram reposts, de altijd vrolijke, enthousiaste, door het leven rollende Elianne. Gewapend met een goede dosis humor, haar hondje(s) aan haar zijde en een ijzersterke drang om het maximale uit haar leven te halen is Elianne een inspiratiebron voor velen.

"Je bent zo mooi zo anders"

Nooit staat ze stil, tenzij haar lichaam daarom vraagt. Zo ver haar rolstoel haar kan brengen, gaat ze. En verder. Naar meetings voor samenwerkingen, als (rol)model op Fashionweek en nu vol overgave haar nieuwste avontuur in: de Mis(s)verkiezing!

14 jaar en een leven op zijn kop

Toen Elianne 14 was liep ze de ziekte van Lyme op. “Daardoor heb ik weinig kracht, weinig energie en altijd pijn. Ik vergelijk mijn energieniveau met dat van een batterij die maar tot 20% kan worden opgeladen. Daar moet ik alles mee doen. Dit dwingt mij keuzes te maken. Sommige dagen kan ik even staan of een stukje lopen. Maar als ik dat doe, is die batterij ook gelijk weer leeg. Dus ik kan kiezen. 10 meter lopen óf iets gaan doen waar ik echt blij van word. Zoals een middagje winkelen of gezellig lunchen met een vriendin, in mijn stoel. Lopen doet veel pijn, en daar haal ik niet mijn kwaliteit van leven uit. Dat zit ‘m in de dingen die ik nog wel kan, met hulp van mijn rolstoel.

"Lopen is zó overrated ;-)."
 

“Klagen wil ik niet”

Elianne heeft zelf ervaren hoeveel verschil het maakt wanneer je met een positieve houding met je ‘beperking’ om gaat. “Op een gegeven moment ging ik merken dat ik mijn energie maar één keer uit kan geven. Negatieve energie is veel belastender dan positieve. Dus je bent sneller door je batterij heen. Wat blijft er dan over voor de leuke dingen? Weinig. Ik wil mijn energie niet verspillen aan dingen waar ik niet intens blij van word. Die tijd heb ik gehad. Natuurlijk baal ik weleens een dag, maar daar ligt absoluut niet meer de focus op.

Ik zou zo graag willen dat iedereen gaat snappen dat het ’m niet zit in je handicap. Stop met kijken naar wat je niet kan. Ik vergelijk het met mensen die continu klagen over hun baan. Als je je werk niet leuk vindt en er geen positieve energie van krijgt, ga dan wat anders doen! Besef dat je je leven in eigen hand hebt, dat je alles kan bereiken. Als je maar wil. Ik doe hele toffe dingen, met handicap. En dat kan jij ook!”
 

Mis(s)verkiezing

Acht dames met een beperking, die allemaal strijden om de titel Mis(s) Nederland. Want de winnares? Die wordt ambassadeur van de Lucille Werner foundation, waar zij allemaal een eigen missie willen uitvoeren. Uiteraard gaat ook Elianne voor de winst, in die rol ziet zij zichzelf wel.

“Het is mijn missie om meer diversiteit onder de aandacht te brengen, maar ook om een inspirator en motivator te zijn om het beste uit jezelf te halen. Om van je kwetsbaarheid, je kracht te maken. Je bent perfectly imperfect, en dat is wat jou uniek maakt.

Helaas is meedoen met een handicap, nog niet altijd vanzelfsprekend. Om te kunnen floreren binnen onze maatschappij, moeten de basisvoorzieningen beter geregeld zijn. Hier is nog veel winst in te behalen en hier wil ik me als ambassadeur voor inzetten.”

Dat de missie voor haar het allerbelangrijkst is, benadrukt ze nog even: “Natuurlijk gaat het om het totaalplaatje, maar ik hoop dat de mensen het uiteindelijke doel voor ogen houden en niet alleen stemmen op ‘het mooiste koppie’. Verschil maken, daar ga ik voor.”
 

Meer Elianne

Wil je meer van Elianne zien? Dan kun je terecht op haar Instagram en/of blog. Op 6 mei 2017 heeft SBS6 de Mis(s)verkiezing uitgezonden. Wij hebben gekeken. Jij ook?