Dokter Do in haar werkomgeving

Coassistent en blogster Dokter Do

Het lijkt een wereld heel ver weg, die van de arts in opleiding. Weggelegd voor alleen zij die hard werken, hoge cijfers halen en hun leven opofferen om uiteindelijk de titel levensredder te kunnen dragen. Dokter, dat word je niet zomaar.

Dat weet ook Doa. Zij is zo’n arts in opleiding. Dat ze hard heeft gewerkt voor waar ze nu is, is duidelijk. Echter wil ze naast dat vooral benadrukken dat ze ook maar een mens is, fouten maakt en echt niet de voorbeeldige modelstudent is die iedereen verwacht. Met een flinke dosis humor schrijft ze over haar leven als arts in opleiding. Wij (en bijna 28.000 anderen) lezen graag met haar mee!

Wie is Dokter Do?

'Mijn naam is Doa, student geneeskunde en in mijn laatste jaar van deze opleiding. Daarnaast houd ik een blog bij over wat ik allemaal zie tijdens mijn coschappen. Ik maak namelijk ontzettend veel dingen mee die mooie verhalen opleveren. Maar ik ben nog (lang) niet uitgestudeerd hoor. Voorlopig zit ik nog even in de schoolbanken. Wat ik precies ga doen, is nog een geheimpje. Maar daar vertel ik binnenkort meer over in mijn blogs!'

Pittig hoor, zo’n studie. Je kunt ervan uitgaan dat je 10 tot 12 jaar aan het studeren bent voordat je jezelf arts mag noemen. 'Het is een lange weg, dat klopt. En het is ook wel hard werken. Ik ben inderdaad zo’n 50 tot 60 uur aan het werk tijdens de coschappen. Dat is af en toe best zwaar, vooral omdat er daarnaast ook nog verwacht wordt dat je blijft studeren en schoolwerk maakt. Er wordt veel van je verwacht. Je bent gewoon verantwoordelijk voor alles dat je doet, dus ook wanneer je fouten maakt word je daarop aangesproken. Je hebt immers, ook in opleiding, te maken met mensenlevens.'

Mijn grootste voorbeeld is mijn vader.

Op de vraag of ze als klein meisje al dokter wilde worden, schudt ze lachend nee. 'Vroeger wilde ik altijd heel graag journalist worden. Zo lang als ik me kan herinneren schrijf ik al verhalen. De interesse in geneeskunde kwam later. In de 3e klas van mijn middelbare schoolopleiding kregen we bezoek van Artsen Zonder Grenzen, toen ik hen zo aan het werk zag dacht ik: wauw, dit wil ik ook. Ook speelde mijn vader (ook arts) een belangrijke rol. Hij moest zich opnieuw bewijzen in Nederland nadat wij gevlucht waren uit Irak en opnieuw zijn diploma halen om hier ook aan het werk te kunnen. Dat heb ik van dichtbij meegemaakt en vond ik zo inspirerend. Zijn doorzettingsvermogen en kracht hebben mij ook het vertrouwen in mezelf gegeven deze weg te volgen.'

Net als in de film

Ook vroegen we Doa of series als Greys Anatomy en House overeenkomen met hoe het er echt aan toe gaat in een ziekenhuis. Doa: 'Hahaha, nee! Sommige medische dingen natuurlijk wel. Maar er gebeuren ook heel veel dingen die wij hier niet zien of die absoluut niet mogen. Zoals bijvoorbeeld met je haar los lopen of zonder handschoentjes werken. Nog zo’n voorbeeld is de stethoscoop. Die hangen we niet om onze nek hoor, dat doen ze echt alleen maar in de film.'

'Wel hebben we hier op de opleiding af en toe ‘Dr. House bijeenkomsten’. Dan gaan we een aflevering bekijken en analyseren. Wat klopt er wel en wat niet? En hoe komen ze tot conclusies? Erg leuk en ook heel leerzaam.'

Per ongeluk bekende blogger

Het was helemaal niet Doa’s intentie om bekend te worden met bloggen, dat is eigenlijk ‘gewoon gebeurd’ vertelt ze. 'Ik kreeg vaak de vraag van familie en vrienden hoe het ging op mijn opleiding en hoe de coschappen verliepen. Toen had ik het idee om, speciaal voor hen, een blog te beginnen. Zo konden zij allemaal op de hoogte blijven. Dat ik na een paar weken opeens 3.000 volgers had, had ik niet durven bedenken! Ik kreeg onwijs veel reacties en vragen en heb inmiddels een groep volgers van bijna 28.000 mensen. Heel onwerkelijk, maar ook heel leuk.'

Toch is het ook wat lastig, zoveel online aanwezigheid en aandacht. Doa: 'Vaak krijg ik medisch specifieke vragen van mensen die ergens last van hebben. Ik kan en mag daar helemaal geen antwoord op geven. Soms worden mensen dan boos en noemen me ongeïnteresseerd. Dat doet best pijn, want ik heb echt passie voor mijn vak. Ik wil iedereen graag helpen maar besef me ook dat dat via social media simpelweg niet kan. Iedereen die een medische vraag heeft kan het best gewoon langs zijn of haar huisarts gaan. Pas dan kan er een goed antwoord gegeven worden.'

Ook arts worden?

Dan heb je daarvoor in eerste instantie een VWO diploma nodig met het profiel Natuur & Gezondheid. Daarmee kun je doorstromen naar de studie geneeskunde. 'Ook als je, net als ik, het advies VMBO krijgt vanuit de basisschool, is het gewoon mogelijk om geneeskunde te studeren. Ik heb eerst twee jaar VMBO gedaan en ben daarna doorgestroomd naar het VWO. Iedereen heeft het in zich goed te kunnen studeren. Als je maar wil en doorzettingsvermogen hebt kun je al je dromen waarmaken.'

Meer zien van ‘Dokter Do’

Wil jij de avonturen van Doa ook volgen? Dat kan, via haar Facebookpagina. Ook is ze bezig met het schrijven van een boek en wij zijn heel benieuwd naar het eindresultaat!