© VWS

‘Ik miste zingeving in mijn werk’

‘Carrière Switchers’ is een project van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met complexe zorgvragen. Het leer-/werktraject is bedoeld voor mensen die, na jaren in een andere branche te hebben gewerkt, nu carrière willen maken in de zorg.

De werving eind vorig jaar leverde zo’n 500 geïnteresseerden op. Na een strenge selectie zijn begin dit jaar 60 switchers gestart. Die volgen een versnelde mbo4-opleiding Maatschappelijke Zorg en werken daarnaast als begeleider op een van de locaties van Pluryn. Tijdens het traject komen ze in aanraking met verschillende doelgroepen, waarna ze zelf bepalen waar hun toekomst ligt. Na afloop van het traject zijn ze verzekerd van een baan.

Rob Loeffen (53) loopt sinds een paar weken mee bij een groep voor gesloten jeugdzorg van De Hoenderloo Groep, op de locatie Kop van Deelen. Heel wat anders dan wat hij voorheen deed.

‘Van oorsprong heb ik een technische achtergrond. Ik heb waterbouwkunde gestudeerd. Om vervolgens in de sales te belanden. Ik heb commerciële functies vervuld bij verschillende bedrijven. Ik heb me altijd tot de zorgsector aangetrokken gevoeld. En dan met name tot de jeugdzorg. Het plezier in mijn vorige functie was ik al een tijdje kwijt en toen het bedrijf waar ik werkte werd overgenomen, was dat voor mij het moment om op zoek te gaan naar wat ik écht wilde.

Loopbaancoach

Als je jonger bent ga je werk doen dat voor de hand ligt, dat past bij de ervaring die je hebt opgebouwd. Als je ouder wordt, wordt zingeving steeds belangrijker. Dat miste ik in mijn werk in de sales. In de zorg kan ik anderen helpen en echt iets bijdragen. Dat geeft de voldoening die ik zoek. Dat kwam ook naar voren toen ik een loopbaancoach raadpleegde. Uit tests bleek dat ik over eigenschappen beschik die bij uitstek in de zorg goed van pas komen.

Toen ik vervolgens bij toeval het project van Pluryn voorbij zag komen, wist ik: dit is wat ik zoek. De combinatie werken en studeren is natuurlijk pittig. Het is lang geleden dat ik naar school ben geweest, dus daar moet ik echt weer even aan wennen. Over het werk zelf maak ik me geen zorgen. Natuurlijk zal ik in heftige situaties terechtkomen, maar ik ben nuchter aangelegd en kan goed relativeren. Ik zal dus niet gauw mijn werk mee naar huis nemen en daarover blijven malen.

Corrigerend vingertje

Ik zie vooral erg uit naar de loopbaan die voor me ligt. Er zijn mooie ontwikkelingen gaande in de jeugdzorg. Het uitgangspunt is steeds meer een veilige sfeer creëren voor jongeren in plaats van met een corrigerend vingertje te zwaaien. Daarmee kunnen we goede resultaten behalen. Er echt zijn voor de jongeren, daar ga ik voor.’

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ria van Remmerden.


Tamar Klijsen