Twee mannen zijn aan het tuinieren
© VWS

‘Ik wil werk doen dat me een rijker mens maakt’

‘Carrière Switchers’ is een project van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met complexe zorgvragen. Het leer-/werktraject is bedoeld voor mensen die, na jaren in een andere branche te hebben gewerkt, nu carrière willen maken in de zorg.

De  werving eind vorig jaar leverde zo’n 500 geïnteresseerden op. Na een strenge selectie zijn begin dit jaar 60 switchers gestart. Die volgen een versnelde mbo4-opleiding Maatschappelijke Zorg en werken daarnaast als begeleider op een van de locaties van Pluryn. Tijdens het traject komen ze in aanraking met verschillende doelgroepen, waarna ze zelf bepalen waar hun toekomst ligt. Na afloop van het traject zijn ze verzekerd van een baan.

Peter Dijkstra (56) volgt het traject voor carrièreswitchers. Sinds een paar weken loopt hij mee bij De Visscher in Groesbeek, een woongemeenschap voor mensen met gedragsproblemen.

‘Mijn groep bestaat uit vijf volwassenen die al jaren met elkaar samenleven. Zij hebben psychische problemen, zoals autisme of een angststoornis, waaruit agressief gedrag of zelfverwaarlozing kunnen voortkomen. Ik begeleid hen bij de dagelijkse handelingen, zoals aankleden, een boterham smeren of een tas inpakken. Ik zorg dat ze doen wat ze moeten doen om hun doel van de dag te halen. Dat doel verschilt per cliënt. Voor de een is dat uit bed komen, voor de ander is dat naar zijn werk gaan. Ik ondersteun ze waar nodig en help ze zo de dag door. Het is net een gezin eigenlijk.

Gedragsproblematiek

Toen ik startte met dit traject van Pluryn heb ik meteen aangegeven dat ik alleen begeleiding wil bieden aan mensen met gedragsproblemen. Medische of lichamelijke verzorging is voor nu nog een brug te ver. Daar heb ik nog geen enkele ervaring mee. Met gedragsproblematiek wel. Ik heb twintig jaar bij de politie gewerkt. Daar had ik dagelijks te maken met gedetineerden en verslaafden.

Na twintig jaar in de Randstad te hebben gewoond, besloten mijn vrouw en ik weer terug te verhuizen naar het oosten. Daar komen we allebei oorspronkelijk vandaan. Ik begon voor mezelf, als retailer. Ik had vijf DA-drogisterijen. Door het faillissement van DA in 2016 was ik gedwongen om de winkels te sluiten. Ik hoopte terug te kunnen grijpen op het politievak, maar werd helaas medisch afgekeurd vanwege problemen aan één oor.

Anderen helpen

Een loopbaancoach heeft me uiteindelijk geholpen helder te krijgen wat ik wil: sociaal-maatschappelijk werk. Ik wil anderen helpen, écht iets kunnen bijdragen. Zoals ik dat in het politievak ook deed. Toen ik van verschillende kanten de advertentie voor het project Carrière Switchers van Pluryn kreeg doorgestuurd, leek me dat een goede reden om naar de informatieavond te gaan. De ervaringsverhalen die daar werden verteld trokken me over de streep.

Zelf wil ik graag persoonlijk begeleider worden en later wellicht een restaurant of supermarkt beginnen waar mensen met gedragsproblemen kunnen werken. Dat is nu natuurlijk nog toekomstmuziek, dit hele traject is pas net begonnen en je weet nooit waar je uiteindelijk terechtkomt. Maar wat ik wel weet is dat ik werk wil doen dat me rijker maakt. En dan heb ik het niet over wat er op mijn bankrekening staat, maar over mezelf als mens.’

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Ria van Remmerden.


Tamar Klijsen