Sporters beklimmen een houten hek.

‘Toen ik wist wat ik had, werd het makkelijker om ermee om te gaan’

Petra (34) heeft autisme, een informatieverwerkingsstoornis die maakt dat je de wereld om je heen wat anders interpreteert dan anderen. Autisme is aangeboren. Toch weet Petra pas vier jaar dat ze het heeft. De diagnose was een last van haar schouders. Want hoewel ze altijd wel wist dat er iets niet klopte, weten wát er precies niet klopt maakt dat ze er beter mee om kan gaan. Én anderen kan helpen!

Toen Petra 29 was kwam ze in aanraking met de GGZ vanwege piekerklachten. Ze kreeg cognitieve gedragstherapie en werd op een aantal gedragsstoornissen getest. Daar kwam autisme uit. ‘Een heel brede diagnose natuurlijk. Onder een ‘autismespectrumstoornis’ vallen een hele hoop verschillende vormen van autisme. Een nicht van mij heeft weleens geopperd dat ik ook ADD zou kunnen hebben. Dat is inderdaad goed mogelijk, maar ik vind de diagnose autisme voldoende. Ik ga me niet voor een tweede keer laten testen om nóg een labeltje te krijgen.’

Ouders

Als Petra naar zichzelf kijkt, kan ze zien dat ze autisme heeft. Waaraan precies? Petra vindt het lastig om daar een vinger op te leggen. ‘Ik zie het onder andere aan mijn ogen, mijn starende blik. Toch heb ik ook heel lang niet geweten wat er met me aan de hand was. Ik werd als kind op school buitengesloten en was altijd stil en teruggetrokken. Maar mijn ouders hebben me nooit laten testen op een gedragsstoornis of hulp voor me gezocht. Beiden zijn ze overleden, mijn vader toen ik 17 was en mijn moeder toen ik 24 was. Terugkijkend weet ik bijna zeker dat ze beiden ook autisme hadden. Zeker mijn moeder. Zelf wisten ze dat denk ik niet. Ik snap dus wel dat ze dat bij mij ook niet hebben opgemerkt.’

Na het overlijden van haar ouders stond Petra er alleen voor. ‘Dat was pittig. Al helemaal voor iemand als ik. Ik was sociaal niet zo sterk. Gelukkig had ik wel wat vrienden die me hielpen. Ik leerde in die periode ook mijn beste vriendin kennen aan wie ik nog altijd veel steun heb. Vrienden geven me zelfvertrouwen en maken dat ik mezelf beter kan accepteren. Ze laten me zien dat ik de moeite waard ben, ook al ben ik anders dan zij. Daardoor kan ik ook makkelijker boven vervelende opmerkingen van anderen staan.’

Makkelijker

Nu Petra weet dat ze autisme heeft is alles wat makkelijker geworden. Ze kan er nu rekening mee houden, weet wat haar valkuilen zijn en hoe ze zich beter kan voelen. ‘Burn-out klachten liggen voor mij op de loer. Ik heb altijd een druk hoofd en ben snel overprikkeld. Nu ik weet hoe dat komt, kan ik mijn grenzen beter aangeven en neem ik op tijd rust. Ook heb ik baat bij alternatieve geneeswijzen, zoals accupunctuur, en heb ik een aangepast dieet. Mensen met autisme hebben vaak intoleranties voor bepaalde voedingsstoffen, zoals gluten of lactose. Ik weet dat ze in Finland kinderen al op jonge leeftijd testen op dergelijke voedselintoleranties, omdat die echt invloed kunnen hebben op hun gedrag. Voor zover ik weet wordt daar in Nederland nog niet veel mee gedaan. Dat is zonde!’

Voeding en sport

De relatie tussen voeding en autisme is een van de aspecten waarin Petra geïnteresseerd is, maar er zijn nog veel meer vlakken waarop ze anderen met autisme mee zou willen helpen. Ze heeft een opleiding gevolgd tot ‘autismevriendelijke coach’. Dat betekent dat ze gecertificeerd is om mensen met autisme te coachen. ‘Ik zou dat bijvoorbeeld ook graag op sportief gebied doen. Ik sport zelf graag. Ik heb een tijdlang aan bootcamp en crossfit gedaan. Met dat laatste ben ik bewust gestopt, omdat het erg blessuregevoelig is en ik te vaak over mijn grenzen ging. Bootcamp zou ik binnenkort wel weer op willen pakken. Maar voor nu train ik één keer per week met een personal trainer en moet ik me daarnaast vooral focussen op hardlopen.

Ik doe in september namelijk mee met de Social Run. Dit is een estafetterun van ruim 555 kilometer in 48 uur rondom het IJsselmeer. Je doet mee met een team en wisselt elkaar steeds na 2 kilometer af. Na 50 kilometer mag het hele team uitrusten. Ik heb veel zin in de run zelf, maar moet me er wel echt toe zetten om ervoor te trainen. Hardlopen doe je vaak alleen en ik hou juist zo van sporten in een groep. Dat klinkt misschien gek uit de mond van iemand met autisme, want die zijn vaak juist liever op zichzelf. Maar het heeft ook met een bepaalde instelling te maken. Mensen met autisme denken weleens dat de hele wereld tegen hen is, maar dat is natuurlijk niet waar. Zodra je dat gaat inzien, wordt het veel makkelijker om aan sociale activiteiten mee te doen. Je wordt heus ook geaccepteerd als je een beetje anders bent.’

Eigen onderneming

Dat wil Petra anderen met autisme ook graag laten ervaren. Daarom is ze van plan samen te werken met sportclubs om mensen met autisme te begeleiden tijdens het sporten. Dat geeft mensen die overal net buitenvallen een opening om toch te gaan bewegen en sociale contacten aan te gaan.

Ideeën heeft ze genoeg dus. ‘Het liefst zou ik alles combineren in een eigen onderneming. Op dit moment doe ik de boekhouding bij een bedrijf, maar die baan raak ik in oktober kwijt. Dat vind ik jammer, maar ik merk ook dat ik toe ben aan een break en het tijd is voor wat anders. Nu kan ik op zoek naar een parttime baan bij een werkgever en in de tijd die ik overhoud mijn plannen voor een eigen onderneming verder uitdenken. Mijn hart ligt bij anderen helpen en iets kunnen betekenen voor de maatschappij.

De basis ligt er al wel. Ik heb een besloten Facebook-groep “Kom in je kracht met autisme”. In die groep deel ik relevante artikelen met betrekking tot autisme en ik schrijf ook zelf blogs. Daarin combineer ik een wetenschappelijke invalshoek met spiritualiteit, gezonde voeding, sport en mijn eigen ervaringen. Ik heb artikelen geschreven voor nieuwetijdskind.nl, recent meegewerkt aan een artikel voor Women’s Health en heb een gastblog geschreven voor Fit with Marit, een bekende Instagrammer. Bovendien ben ik sinds kort ambassadeur voor Samen sterk zonder stigma. Dat soort samenwerkingen mogen er van mij nog veel komen. En ook een boek schrijven lijkt me wel wat. Genoeg eigen ervaringen om uit te putten!’

Relatie

Sinds acht maanden heeft Petra een relatie. Met iemand die zelf geen autisme heeft. ‘We hebben elkaar leren kennen tijdens een avondje uit. Ik had in de periode daarvoor veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling en aan zelfliefde gewerkt en stond voor het eerst echt open voor een relatie. En daar was hij! Alle angst die ik had voor relaties heeft hij weggenomen. Natuurlijk is de communicatie weleens lastig. Mijn informatieverwerking verloopt anders. Onverwachte situaties overvallen me, gezichtsuitdrukkingen kan ik maar moeilijk lezen en me inleven in een ander, empathisch zijn, lukt ook niet altijd even goed. Miscommunicaties komen dus weleens voor. Als je iets van me wil, moet je me duidelijke instructies geven. Dat geldt voor collega’s en vrienden, en ook mijn vriend moet dus wat meer communiceren dan hij van nature zou doen. Maar eigenlijk gaat het heel goed. We hebben zelden ruzie, omdat we elkaar begrijpen. De achterstand op sociaal-emotioneel die je als gevolg van je autisme hebt, kun je inhalen. Door te leren naar anderen te luisteren en veel te oefenen met sociale situaties.’

En als je een relatie hebt, komt natuurlijk ook vanzelf vaker de vraag: heb je een kinderwens? ‘Mijn vriend wel. Ik ben daar nog niet over uit. Enerzijds ben ik bang dat ik vanwege mijn autisme geen goede moeder zou zijn. Anderzijds heb ik zo veel van mijn autisme geleerd dat ik aan mijn kinderen mee zou kunnen geven. Maar voorlopig nog even niet, hoor. Ik wil me nu vooral concentreren op een baan en het opstarten van een eigen onderneming waarmee ik anderen met autisme kan helpen.’

Volg Petra

Facebook: Facebook.com/KIJKMA

Instagram: Instagram.com/petra.palstra

Website (under construction): Petrapalstra.com


Petra zal komende tijd ook een aantal gastblogs voor ons schrijven over autisme en haar ervaringen op dat vlak.