Oude man en oude vrouw lachen.

Wijze Grijzen: levenslessen van tachtigplussers

Ouder worden. We hebben er allemaal een beeld bij. Blijven we gezond? Blijven we helder van geest? Waar maken we ons druk om, of doen we dat helemaal niet meer? We vroegen het vier ervaringsdeskundigen, drie dames en een heer die de leeftijd van 80 of zelfs 90 al ruim gepasseerd zijn.

Will Goossens is 86 jaar. Ze is vrolijk, vol leven, enthousiast en iemand die graag vertelt. Ze woont in een aanleunwoning, heeft vier kinderen (een zoon is overleden) die haar vaak bezoeken, een hond en staat bekend om de mooie taarten die ze bakt voor de hele buurt.

- ‘Moet je horen, wat ik nu weer heb meegemaakt’, steekt mevrouw Goossens meteen van wal. ‘Ik vond een kaartje in de brievenbus, van Fleur. “Speciaal voor jou”, stond erop.’

- 'Ach wat leuk. Is Fleur familie?'

- ‘Nee hoor, ben je gek. Fleur werkt bij Eneco, bij de klantenservice.’

- 'O?'

- ‘Ik belde met een klacht en die heeft ze keurig opgelost. Aan het einde van het gesprek zei ze: “Ik vond het zo’n leuk gesprek met u, ik bedank u daarvoor.” Ja, die mensen worden natuurlijk vaak afgeblaft. En nu krijg ik ook nog een kaartje.’

Fijn ouder worden, wat is daar volgens u het recept voor?

‘Positief in het leven staan, veel lachen en actief blijven. Ik zit nooit stil. Mijn hondje laat ik vier keer per dag uit. Met maar één bloeddrukpilletje per dag ben ik dus ook nog hartstikke gezond.’

Kun je dat leren, positief in het leven staan?

‘Dat denk ik niet. Ik ben gewoon een vrolijk mens.’  

Over de liefde…u bent bijna 57 jaar getrouwd geweest. Hoe heeft u het leuk gehouden?

‘Eerlijk zijn en alles samen doen. Toen mijn man 37 jaar was, werd hij afgekeurd en kwam thuis te zitten. Het was dus logisch dat we alles samen deden. En dat was goed. Ik ben nooit zo zelfstandig geweest.’

Hoe was het voor u toen hij, nu 12 jaar geleden, overleed?

‘Dat was natuurlijk verdrietig. Ik miste hem enorm. Maar ik heb er niet om zitten kniezen. Hup, door. Ik ga toch niet bij mijn kinderen zitten grienen? Nee, weet je wat ze dan zeggen: daar heb je die zeur weer. We praten er wel over hoor, maar vooral over de leuke dingen. En ook over de minder leuke dingen. Je moet wel altijd eerlijk kunnen zijn.’

Dus u heeft zich snel kunnen aanpassen?

‘Ja, vrijwel meteen. Mijn man hield niet van vliegen. Na zijn dood heb ik voor het eerst mijn zus in Canada bezocht. Ik ben sindsdien drie keer in Amerika geweest. Ik wil nooit meer trouwen hoor.’ [schaterlach]