'Mijn conditie is fantastisch nu!'

Oktober = Stoptober. Deze maand doen tienduizenden mensen mee aan de challenge om 28 dagen niet te roken. Het einde van de maand komt alweer in zicht. Maar eigenlijk begint dan de uitdaging pas echt: lukt het om blijvend te stoppen? Een jaar geleden ging social media (inmiddels oud-) collega Rogier de uitdaging aan. Op 1 oktober 2017 stopte hij met roken en schreef daar toen vijf blogs over. Hoe gaat het nu met hem? Is hij nog steeds gestopt? We vroegen het hem!

Hoe gaat het met het niet-roken?

'Dat gaat heel goed. Het is dat jullie me ernaar vragen, want heel eerlijk gezegd denk ik er niet eens meer over na. Nou ja, niet dagelijks in elk geval. Een heel jaar niet gerookt! Ik kan me nog herinneren van mijn laatste blog dat ik had gezegd dat ik het ging redden deze keer. En dat is me tot op de dag van vandaag gelukt.'

Wat waren de moeilijke momenten en hoe heb je die overwonnen?

'Vooral de ochtendwandelingen met mijn hond Mac. Het was zo’n enorme gewoonte om er dan een op te steken. In de vroegte terwijl iedereen ligt te slapen waren dit de momenten van bezinning. Wat ga ik deze dag doen, wat ging er gisteren fout en kan beter en wat zijn de momenten waar ik dankbaar voor ben? Het duurde lang voor ik van de drang af was om dan naar een sigaret te grijpen. Ik moest deze gewoonte bewust omzetten en liep vanaf dag 1 met een grote mok cappuccino op straat. Dit werd mijn nieuwe gewoonte.'

Heb je tips om anderen te helpen?

'Wat voor mij goed hielp is dus de gewoonte vervangen. Dus bij trek in een sigaret een glas water drinken. Of een korte wandeling maken. Een andere die goed hielp was bij elke drang tot roken 5 diepe langzame ademhalingen. Ik heb het stoppen ook breed uitgemeten door de blogs en via mijn eigen social media. Dat zorgde voor een extra stimulans om het vooral vol te houden. En dan niet te vergeten de complimenten die je dan krijgt.'

Je bent veel gaan sporten, waarom?

'Een van de voordelen is meer lucht en een beter conditie. Ik wilde dit testen door te kijken of mijn uithoudingsvermogen inderdaad beter zou worden. En ja hoor, die is echt fantastisch nu. Op 16 september heb ik meegedaan met de Swim to Fight Cancer. Een 2 kilometer lange zwemtocht door de grachten van Haarlem. Door een goeie voorbereiding en ik weet zeker het stoppen met roken was dit uiteindelijk een superfijne en makkelijke haalbare tocht.'

Vergeten of vieren?

'Ik zal niet vergeten dat ik ooit gerookt heb. Heb het er af en toe nog best moeilijk mee, maar weet dat die aandrang maar twee minuten duurt. En dus vier ik de momenten dat ik gestopt ben. Met sport, gezond eten en vooral genieten als ik andere mensen nog wel zie roken en ik weet dat ik die verplichting niet meer heb. Voor de mensen die weer begonnen zijn: het heet niet voor niets een verslaving, het is retemoeilijk om te stoppen. Dus gewoon weer een nieuwe poging wagen. Ik weet dat het uiteindelijk kan lukken. Aan alle Stoptober-deelnemers: succes nog deze maand én daarna!'