Staatssecretaris Paul Blokhuis in gesprek met Annemiek Bijl, ambassaseur voor de stichting Samen Sterk Zonder Stigma.

'Oordeel niet over iemand die je niet kent!’

Staatssecretaris Paul Blokhuis was vandaag aanwezig bij een congres van Samen Sterk Zonder Stigma. Daar sprak hij met Annemiek Bijl. Zij is ambassadeur voor de stichting en werkt als casemanager en ervaringsdeskundige bij GGZ-instelling Altrecht. Zij heeft namelijk ervaring als patiënt én als hulpverlener.

‘Tijdens een stage in Kenia in 2009 kreeg ik last van een schildklieraandoening. Ik werd zo ziek dat ik ervan in een psychose raakte. Hierdoor dacht ik dat er een oorlog aan de gang was tussen de zwarte en blanke bevolking. Ik had eerder al ontwikkelingswerk gedaan in Afrika en heb daarbij de spanningen tussen blank en zwart ervaren. Door mijn psychose voelde dit conflict levensecht.

Mijn vriend zorgde ervoor dat ik naar Nederland werd overgebracht en in het ziekenhuis werd opgenomen. Daarna ben ik nog een tijdje in deeltijdbehandeling geweest voor mijn psychische aandoening. Nu gaat het goed met me. Ik gebruik nog steeds medicatie en blijf gevoelig voor psychische klachten.

Met mijn eigen ervaring ben ik aan de slag gegaan als casemanager en ervaringsdeskundige bij Altrecht. Met mijn team begeleid ik mensen met psychische aandoeningen en ik geef trainingen. Door een training over kwetsbaarheid en het stellen van grenzen ben ik in aanraking gekomen met Samen Sterk Zonder Stigma. Voor hen ben ik nu ambassadeur en geef ik regelmatig lezingen en trainingen. Samen maken we ons sterk voor minder stigma in Nederland en binnen de GGZ.

Stigmatiseren betekent handelen naar je vooroordelen. We denken allemaal in stereotypen. Dat is niet erg, zo zitten wij mensen in elkaar. Maar als we ons gaan gedragen naar die vooroordelen, mensen op een bepaalde manier wegzetten, is dat stigmatiserend en discriminerend. Ook binnen de GGZ komt dat voor. Ik wilde op een gegeven moment meedoen aan een bepaalde behandeling. Volgens mijn behandelaar kon dat niet, omdat ik met mijn diagnose niet aan activiteiten in groepsverband zou kunnen deelnemen. Dat terwijl ik in het verleden al meerdere behandelingen in groepsverband had gevolgd. Het was een aanname, waardoor ik uiteindelijk de behandeling niet heb kunnen volgen.

Als je psychisch kwetsbaar bent, ben je geneigd te geloven wat anderen om je heen over jou zeggen. En daar ga je je dan ook naar gedragen. Je praat het liefst zo min mogelijk over je kwetsbaarheden en onttrekt je aan activiteiten, uit angst voor vooroordelen van je omgeving. Met Samen Sterk Zonder Stigma willen we dat uit alle macht tegengaan. Mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn net zoveel waard als ieder ander. Hen uitsluiten is kwalijk en onnodig. Onze boodschap: oordeel niet over iemand die je niet kent!’

Meer over Samen Sterk Zonder Stigma: Samensterkzonderstigma.nl

Tamar Klijsen